Plexiografi - art on plexiglas by Näsmark and XIKO

Plexiografi Konst – Från Idé till Verklighet 

Entreprenören Christian Bergenstråhle lärde känna Catrine Näsmark 2012. Utifrån en passion till Catrines konst men med insikten att konsten tilltalar en betydligt större målgrupp än de som har råd med originalverken började Christian fundera på ett sätt att reproducera på ett nytt sätt – och samtidigt behålla en kvalitetskänsla. Detta var grunden till ett helt nytt sätt att visa upp konst – och på ett sätt som inte förekommit tidigare – XIKO Art.

– Jag föll direkt för Christians idé om konst på plexiglas, det kändes fräscht, nytt och i tiden. Alla har inte lust eller kan lägga ner en förmögenhet på original och alla vill inte eller ha planscher på väggarna. Eftersom varje plexiografi har ett äkthetsbevis och är numrerat blir det inte heller något som är massproducerat vilket känns bra, säger Catrine Näsmark.

Det unika med XIKOs plexiografier är att konsten påminner om gamla kyrkfönster – d v s konsten går att se från bägge håll och den går även att belysa bakifrån – oavsett om det är solens strålar som lyser upp eller om det är en LED-platta som placeras på väggen bakom verket.

– Genom samarbete så når vi nya kunder, både vad gäller reproduktionerna i form av plexiografier men även för originalkonsten, säger Christian Bergenstråhle. Samarbetet innebär att vi hjälper varandra att kunna leva på våra resp passioner; skapandet resp entreprenörskapet.

XIKO har idag samarbete med konstnärer och fotografer både i Sverige och utomlands.

Redan 2014 var XIKO tillsammans med Catrine Näsmark deltagare på Business of Design Week i Hong Kong. Sedan dess har konceptet utvecklats och idag finns det t ex en återförsäljare av svenska plexiografier i Hong Kong.

Media

Hollywood Weekly, December 2015

Christian Bergenstråhle, grundare av XIKO blev intervjuad av Hollywood Weekly om hans innovativa sätt att arbeta med konst, konstnärer och annars mycket dyrbar konst tillgänglig till en mycket större marknad.

Hollywood Weekly, ”The future is about thinking in a new way”, 2015-12-01

Hollywood Weekly 2015 p 32 Nasmark XIKO

Expandera utomlands en konst i sig

För två år sedan lärde entreprenören Christian Bergenstråhle känna konstnären Catrine Näsmark och fick idén att sälja hennes konst på ett annorlunda sätt. Konstverken trycks på plexiglas…

Dagens Nyheter, ”Expandera utomlands en konst i sig”, 2015-05 19

Dagens Nyheter Catrine Näsmark och Christian Bergenstråhle, XIKO

Besök XIKO Art för att se plexiografier av Catrine Näsmark

© 2016-2017 - World of Näsmark AB | All rights reserved. | Created by Herringbone AB